Mijn leven beteren


Wanneer was het? Ik denk ruim een jaar geleden nu. Toen nam ik de beslissing mijn leven te beteren. Of liever, mijn gezondheid te verbeteren. Het was nodig.

Bicky BurgerIk spring even terug naar 2009, nog studerend aan de Universiteit Gent en voor het eerste jaar niet meer op kot maar pendelend. Vroeg opstaan was nooit mijn sterkste kant en nu ik niet meer kon slapen tot 20 minuten voor de les maar in de plaats daarvan een uur en een kwartier – tijdens de spits – al dan niet stapvoets naar Gent tufte, had ik ’s morgens alles behalve tijd op overschot. Thuis ontbijten was er niet meer bij, dat moest dan maar ergens onderweg gebeuren. En zo geschiedde dat ik de – inmiddels opgedoekte – frituur aan afrit Kruibeke ontdekte. Omdat er veel truckers stopten reeds open vanaf 8u en dus de ideale stop op mijn weg. Het was het begin van een jaar elke ochtend twee Bicky Burgers in de auto en een aanvullend blikje Red Bull erbij.

Aanleg om bij te komen heb ik nooit gehad (woohoo). In tegenstelling tot mijn familie die hun uiterste best doen om tussendoortjes te mijden en van alles een suiker-vrije variant nemen, kon ik naar hartenlust snoepen en vreten zonder een grammetje bij te komen. Nog nooit in mijn leven zag ik de 50 kg verschijnen op de weegschaal – al moet ik toegeven dat ik er ook niet veel op ga staan en dus beroep op de weinige keren per jaar dat ik erop sta. Maar dus absoluut geen reden om iets van eten te laten. Bovendien ben ik nooit van mijn aversie tegenover groenten af geraakt. Ik zal nog meer zeggen. Ik was tot – laat me zeggen – mijn 20ste er van overtuigd dat niemand graag groenten lustte maar dat de wel-groente-eters dat puur om gezondheidsredenen deden. Dat zij op de een of de andere manier, na lang aandringen van mama en papa, de overgang hadden gemaakt als kind, van groenten absoluut degoutant vinden naar ‘ok, het moet dan maar’. Een transformatie die ik nooit doorgemaakt heb (enig kind, en wat verwend dus). Groot was mijn verbazing toen ik ontdekte dat sommige mensen groenten dus écht wel lekker vinden.

Een zoetekauw, dat ben ik altijd al geweest. Het was tot voor kort een absolute onmogelijkheid om Désiré De Lille in stad Antwerpen voorbij te lopen zonder smoutebollen of bananenbeignets of een lacquemant te nemen. Waar tafelgenoten een voor- hoofd- en nagerecht namen sloeg ik het voorgerecht over en koos voor 2 desserts. Te zwijgen van de pakken koeken die ik verslond.

HagelslagHonger is de beste saus, maar boter doet het net zo goed. Boter op alles! Boterhammen met hagelslag was mijn dagelijkse ontbijt als kind, als tiener en als jongvolwassene voor ik naar mijn Bicky Burgers overschakelde. Waar anderen een beetje boter erop doen was mijn boterham eerder boter met hagelslag dan omgekeerd. Wit brood, zonder korstjes. Héérlijk! En boter was overal welkom – hmmm in puree bijvoorbeeld. Naar mijn mening was er niet zoiets als teveel boter. Nooit. Nergens.

Maar. De grote maar. Aangezien wijsheid met de jaren komt – dat schijnt zo – ben ik zo’n jaartje geleden dan toch tot het besef gekomen; gezonde voeding gaat niet enkel over een slanke lijn. Het is niet omdat je lichaam al die vetzakkerij niet in kilo’s omtovert dat het geen behoefte heeft aan gezonde voeding. En in het algemeen heb ik dan maar besloten mijn leven te beteren. En dat niet alleen op het vlak van voeding. Maar ook lichaamsbeweging, algehele stresslevel, alcohol, stoppen met zonnebanken enzovoort enzovoort. Het zijn kleine lesjes; als ik het belangrijk vindt een mooie huid te hebben kan ik maar beter niet onder de zonnebank kruipen (in tegenstelling tot wat de meesten denken) want liever een leven lang een mooie blekere huid dan nu mooi en bruin en binnen enkele jaren bruin-grijs en verrimpeld.

Challenge accepted!About

Iets in de dertig en ergens rond Antwerpen. Gebeten door de mediamicrobe. Gefascineerd door de stem. Verliefd op Ibiza. Sinds 2010 op het gezonde spoor. En ook nog een beetje zangeres, yogi en twijfelaar.


'Mijn leven beteren' have 2 comments

  1. 10 juli 2013 @ 17:32 Beste Gelato Rome

    […] leven beteren moest maar even wachten. Dit weekend was ik in het prachtige Rome en hoezeer ik ook mijn best doe […]

    Reply

  2. 23 juni 2014 @ 10:46 Steffi.tv / De Cholesterol mythe - We zijn al jaren verkeerd

    […] gevonden en wil ik het je niet langer onthouden want dit is een MUST-SEE. Sinds mijn beslissing om gezonder te gaan eten doe ik zelf veel research naar wat nu echt slecht en wat nu echt gezond is. En het mag duidelijk […]

    Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Steffi.tv is de persoonlijke blog van Steffi Vertriest. Alle rechten voorbehouden.