Verzadigde vetten dan toch niet ongezond.


boter gezond

Voor mij is het al lang geen nieuws meer maar toch merk ik dat de meeste mensen nog steeds verzadigde vetten mijden. We zijn in de jaren 90 zo geïndoctrineerd geweest met het idee dat vetten slecht zijn dat de meerderheid van de bevolking nog steeds zijn uiterste best doet om vetten ten aller tijden te vermijden. En dat is jammer want we mislopen zo veel gezonde voedingsstoffen. Bovendien eten we daardoor meer koolhydraten en daar eten we al veel te veel van. Dat mensen nog steeds met deze ideeën zitten valt me niet enkel op wanneer ik met mensen praat maar ook in de supermarkt waar je bijna moet zoeken naar echte roomboter en de rekken overvol margarine staan. Ik heb het al vaak gezegd en ga het ook nu weer doen: binnen 5 jaar is dat 50/50 en binnen 10 jaar is er bijna geen margarine meer. En daar draagt onder andere het nieuwe onderzoek van Cambridge University en de Harvard School of Public Health dat gepubliceerd werd in Annals Of Internal Medicine aan bij.

In de studie wordt nog maar eens aangetoond dat er geen enkele link is tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten. Dit komt niet meteen uit de lucht gevallen want eerdere studies wezen al wel in deze richting. Zo blogde ik eerder over een zeer interessante aflevering van Heart Of The Matter (must-see imho) waarin duidelijk wordt dat er met de onderzoeken uit het verleden geknoeid is en data weggelaten zijn.

Deze onderzoekers gingen over 80 onderzoeken met in totaal een half miljoen mensen. Daarmee is het de grootste studie tot nog toe die de hypothese dat er een link tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten zou zijn ontkracht. Als je nu al aan het plannen bent om straks naar de frituur te rijden en en je helemaal uit te leven met frieten, sauzen, bitterballen en bicky’s dan moet ik je teleurstellen. Er werd wel een link gevonden tussen transvetten en hart- en vaatziekten.

Maar wel goed nieuws voor roomboter en kokosolie dus! Die gebruik ik zelf vooral om te koken, verzadigde vetten zijn namelijk heel stabiel ook bij hoge temperaturen. Olijfolie bijvoorbeeld heeft een laag rookpunt en zodra het begint te roken is er oxidatie.  Als je roomboter van grasgevoederde runderen neemt heb je ook nog eens heel voedzame stoffen binnen. K2 bijvoorbeeld, dewelke nauw betrokken is bij de calciumstofwisseling.About

Iets in de dertig en ergens rond Antwerpen. Gebeten door de mediamicrobe. Gefascineerd door de stem. Verliefd op Ibiza. Sinds 2010 op het gezonde spoor. En ook nog een beetje zangeres, yogi en twijfelaar.


'Verzadigde vetten dan toch niet ongezond.' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Steffi.tv is de persoonlijke blog van Steffi Vertriest. Alle rechten voorbehouden.