Paleo. Wat is dat nu eigenlijk?


Paleo wat is dat

Het is super hip en menig Amerikaan zweert erbij: het Paleodieet. Al is dieet misschien een te groot woord want afvallen is slechts bijzaak voor de Paleo-eter, het is in eerste instantie een gezonde levensstijl. Maar wat houdt het nu juist in? Wat mag je wel en niet eten en welke filosofie zit erachter?

 De Oermens in ons

De Paleo-eter spiegelt zich aan onze voorouders en dan specifiek de tijd van de  jager-voedselverzamelaars, de Steentijd. Het was een tijd waarin mensen enkel aten wat er door de natuur aangeboden werd. Het is tienduizenden jaren geleden en het tijdperk heeft meer dan een miljoen jaar geduurd. De mensen overleefden op groenten, fruit, vis, vlees, noten en zaden.

De Paleo eetgewoonten

Paleo-eters zijn standaard geen vegetariërs. Ze eten vlees net zoals onze voorouders dat deden. Al kan je een échte Paleo-eter wel flexitariër noemen. Omdat er zeker niet alle dagen vlees op (de spreekwoordelijke) tafel stond bij onze voorouders. De jacht duurde vaak lang en het was zeker niet zo dat er alle dagen een hert of mammoet gedood werd. Onterecht denken beginnende Paleo-eters dat ze naar hartenlust biefstukken kunnen eten. Het kan natuurlijk maar wie strikt Paleo eet, doet het met 1 tot 3 keer per week. Bovendien eet de die hard Paleo eter vooral grasgevoederde dieren en kiest hij/zij voor biologische groenten en fruit, seizoensgebonden.

Paleo gaat er van uit dat dit de meest gezonde levensstijl is omdat de natuur het op deze manier bedoelt heeft. En ze hebben zeker een punt dat de mens genetisch voorgeprogrammeerd is om dit soort voedsel te eten. De afgelopen 50 jaar is ons voedsel drastisch veranderd en hoewel we als mens een zeer sterk aanpassingsvermogen hebben kunnen we op deze korte tijd onmogelijk onze genen aanpassen aan dit nieuwe voedsel.

Wat wel, wat niet

Paleo voeding

De grote basisregel die je ten alle tijden in het achterhoofd moet houden is dat alle bewerkte voeding (denk bewaarmiddelen e.d.) uit den boze is en dat Paleo streeft naar ‘heel’ of organisch voedsel.

Niet strikt maar wel als kader

Binnen de Paleo-strekking is er wel eens wat discussie. Over peulvruchten bijvoorbeeld wordt vaak gediscussieerd. Vaak wordt er gezegd dat onze voorouders geen peulvruchten aten en voor heel veel Paleo eters zijn peulvruchten zoals linzen en soyabonen bijvoorbeeld een regelrechte no-go. Gelukkig is er ook een strekking – waarbij ik mezelf kan aansluiten – die het anders ziet. Ten eerste wijzen verschillende studies uit dat onze voorouders wel peulvruchten aten. Maar dat nog geheel terzijde gelaten is Paleo meer bedoeld als kader voor een gezonde levensstijl dan wel als strikte wetgeving over wat je nu wel en niet mag eten.

 



About

Iets in de dertig en ergens rond Antwerpen. Gebeten door de mediamicrobe. Gefascineerd door de stem. Verliefd op Ibiza. Sinds 2010 op het gezonde spoor. En ook nog een beetje zangeres, yogi en twijfelaar.


'Paleo. Wat is dat nu eigenlijk?' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Steffi.tv is de persoonlijke blog van Steffi Vertriest. Alle rechten voorbehouden.