De cholesterol mythe


Een hele tijd geleden ondertussen kwam ik deze documentaire van ABC Australia tegen en ze is stevig blijven hangen! De youtube-link die ik had opgeslagen was helaas verwijderd en dus duurde het een tijdje vooraleer ik hem met jullie kon delen. Maar bij deze heb ik hem dus opnieuw gevonden en wil ik het je niet langer onthouden want dit is een MUST-SEE. Sinds mijn beslissing om gezonder te gaan eten doe ik zelf veel research naar wat nu echt slecht en wat nu echt gezond is. En het mag duidelijk zijn dat dit geen makkelijke opdracht is, de wetenschap evolueert helaas niet cumulatief in de juiste richting. Bovendien is de voedselindustrie een grote business en dus wordt heel wat onderzoek tegengesproken wanneer het ook maar enigszins gevaar voor de inkomsten van de grote spelers zou kunnen betekenen (denk maar aan hoe lang de suikerfabrikanten stevia hebben kunnen tegenhouden). Reden te meer om alles met een korrel zout te nemen en te blijven nemen.

De video duurt bijna een half uur, dat is lang, I know, maar echt de moeite!

Basically komt het erop neer dat het een mythe is dat cholesterol en verzadigde vetten verantwoordelijk zijn voor hart- en vaatziekten. Wetenschappelijk is er maar weinig tot geen bewijs. De mythe is ontstaan doordat cholesterol een deel vormt van de cellen die inflammatie (ontsteking) weer gaan fixen en daardoor steeds aangetroffen worden op “de crime-scene”. Maar de dader is in feite de inflammatie en die wordt dan weer veroorzaakt door insuline pieken, dus door suiker. In de jaren ’70 was er hier een heftige discussie rond en het is letterlijk een beslissing geweest om voor A te kiezen en niet voor B, omdat er geen tijd en geld was om het publiek van een gestaafd wetenschappelijk antwoord te dienen.

Het resultaat is dat we overal aangeraden worden om verzadigde vetten te mijden en voor onverzadigde vetten te gaan. Terwijl zeker voor het koken verzadigde vetten de beste zijn. Dit omdat ze stabiel zijn van structuur en dat zijn onverzadigde vetten (olijfolie etc) niet waardoor die bij hitte gaan oxideren. Olijfolie is nog steeds gezond maar ik gebruik het enkel nog in koude gerechten. Want als ze gaan oxideren zorgen ze voor inflammatie.. En dat is nu net de boosdoener.

Ik ga steeds voor echte boter (van gras-gevoederde runderen) of voor rauwe kokosolie. Twee absolute aanraders, gezond en super lekker!About

Iets in de dertig en ergens rond Antwerpen. Gebeten door de mediamicrobe. Gefascineerd door de stem. Verliefd op Ibiza. Sinds 2010 op het gezonde spoor. En ook nog een beetje zangeres, yogi en twijfelaar.


'De cholesterol mythe' has 1 comment

  1. 17 augustus 2014 @ 21:11 Steffi.tv / Verzadigde vetten dan toch niet ongezond. - Steffi.tv

    […] gevallen want eerdere studies wezen al wel in deze richting. Zo blogde ik eerder over een zeer interessante aflevering van Heart Of The Matter (must-see imho) waarin duidelijk wordt dat er met de onderzoeken uit het verleden geknoeid is en […]

    Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Steffi.tv is de persoonlijke blog van Steffi Vertriest. Alle rechten voorbehouden.