Witte en groene thee


Groene thee simone

Ik ben zelf nooit een koffiedrinker geweest. Voor mij was thee altijd al de winnaar maar ik ben nog maar enkele jaren geleden naar groene thee overgeschakeld, en nog recenter naar witte thee. Dat koffie om verschillende redenen beter vermeden wordt dat is ondertussen al wel gekend. Maar ook wie overschakelt naar thee maakt best een aantal overwogen beslissingen. En een goede beslissing is dan om zwarte thee te vermijden en eerder groene en witte thee’s te drinken. Zwarte thee bevat namelijk xanthine alkaloïden, de stof die in cafeïne zit en het centraal zenuwstelsel stimuleert.

De drie soorten worden van dezelfde plant (Camellia Sinensis) gemaakt maar wat is dan juist het verschil tussen zwarte, groene en witte thee? Het proces van verwerking is hier het antwoord. Bij zwarte thee worden de theeblaadjes gefermenteerd wat het blad doet ontbinden en oxideren. Zwarte thee zal daarom ook meer cafeïne bevatten. Groene thee wordt daarentegen niet gefermenteerd en oxideert dus ook niet. De blaadjes worden in dit geval verhit om het natuurlijke fermentatieproces tegen te gaan. De verhitting gebeurd in zonlicht en in hete pannen. Bij witte thee zijn het niet de thee-blaadjes maar de nieuwe knoppen die geplukt worden, nog voor ze open zijn.

Doordat groene en witte thee niet geoxideerd zijn behouden ze veel meer van hun natuurlijke anti-oxidanten en polyfenolen. Groene en witte thee dragen daarom bij tot:

  • gezonde cellen: door de anti-oxiderende werking voorkomen ze aantasting van de cellen.
  • Betere bloeddoorstroming en lagere cholesterol
  • Gezonde hersenen. Studies linken zelfs positieve effecten van groene en witte thee aan het bestrijden en voorkomen van Alzheimer.
  • Diabetes. Groene en witte thee stabiliseren de bloedsuiker spiegel.
  • Gewichtsverlies.
  • Kanker. Groene thee bestrijd kanker in alle stadia van de kankercellen.

Omdat witte thee nog minder bewerking ondergaat zijn de effecten van witte thee nog groter. Zo zou witte thee ook goed zijn voor:

  • Een stralende huid.
  • Verweren van bacteriën en schimmels.
  • Sterke botten.
  • Het voorkomen van gaatjes in je tanden en tandplaque.

 

Mijn favoriete thee? Earl White van Simone Levelt!About

Iets in de dertig en ergens rond Antwerpen. Gebeten door de mediamicrobe. Gefascineerd door de stem. Verliefd op Ibiza. Sinds 2010 op het gezonde spoor. En ook nog een beetje zangeres, yogi en twijfelaar.


'Witte en groene thee' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Steffi.tv is de persoonlijke blog van Steffi Vertriest. Alle rechten voorbehouden.