Lijnzaad Power


Lijnzaad

Lijnzaad – My new best friend.

Vroeger gaf ik lijnzaad aan mijn paarden, voor een mooie en gezonde vacht. Eigenlijk had ik het toen dus al moeten weten. Maar beter laat dan nooit; lijnzaad is nu deel van mijn dagelijkse voeding en dat heeft zo zijn redenen. Lijnzaad is namelijk super gezond!

De kracht van lijnzaad zit hem in drie dingen:

  1. Omega 3Omega 3. En ja ik hoor je al denken, dat zit tegenwoordig toch al in alles? Dat is waar, maar de verhouding met Omega 6 is vaak niet goed. Je hebt veel meer omega 3 nodig dan omega 6 voor een gezonde levensstijl en vaak is dit net omgekeerd (de meesten nemen in hun dagelijkse voeding 14 tot 25 keer meer omega 6 in dan omega 3). Lijnzaad bevat ook deze omega 6, máár in verhouding 5 keer meer omega 3. En dat maakt lijnzaad het allersterkste omega 3 zaad van alle zaden.
  2. Lignanen. Lignanen zijn een groep van chemische componenten die onder de phytoestrogenen vallen en fungeren dus als anti-oxidant.
  3. Vezels. Lijnzaad bevat heel veel vezels, zowel oplosbare als niet oplosbare.

 

En waarop heeft lijnzaad dan een positief effect?

 Kanker. Studies hebben uitgewezen dat lijnzaad een beschermend effect heeft voor borst- prostaat- en darmkanker. Ook zou het de groei van tumoren afremmen en de incidentie verkleinen. Lijnzaad fungeert als anti-oxidant en biedt ook op deze manier bescherming tegen kanker.

Vaatziekten. Door de massale hoeveelheid omega 3 (6.5 gram per 30 gram lijnzaad) heeft het een sterke anti-inflammatoire  (remt ontsteking) werking waardoor cholesterol minder in de aderen blijft plakken. Lijnzaad houdt het hartritme op peil en voorkomt dat aderwanden stug worden.

Diabetes. De relatief laag-glycemische index en capaciteit om de algemene glycemische index van je maaltijd naar beneden te brengen, zijn goed voor diabetes te vermijden en voor diabetes patiënten om minder grote insuline pieken te maken.

Ontstekingsremmend. Lijnzaad blokkeert bepaalde ontstekingsbevorderende stoffen en zou op deze manier beschermend zijn tegen Parkinson en astma.

Vapeurs. Lijnzaad is goed voor vrouwen in de menopauze omdat het de vervelende warmte aanvallen met meer dan de helft kan doen verminderen.

Door de grote hoeveelheid anti-oxidanten heeft lijnzaad ook een anti-aging effect op de huid.

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar mij overtuigt het in ieder geval lijnzaad te integreren in mijn dagelijkse voeding. Lijnzaad heeft een relatief zachte en neutrale smaak en kan dus perfect in je dagelijkse maaltijd gedaan worden zonder de smaak te sterk te veranderen. Ik doe het werkelijk in alles; in yoghurt, in havermoutpap, op gebakken bananen maar ook in spaghettisaus, salades, pudding,..

In de winkel vind je gebroken en heel lijnzaad. Heel lijnzaad heeft weinig zin, de buitenkant is zeer sterk en wordt maar in kleine hoeveelheid afgebroken door het lichaam, m.a.w. dat komt er gewoon in zijn geheel weer uit en zo mis je alle voedingsstoffen. Gebroken lijnzaad lijkt dus de oplossing en hoewel het beter is, zijn er wel wat nadelen (of beter: je mist een aantal voordelen). Lijnzaad verliest snel na het breken zijn voedingsstoffen en dus wie ten volle van dit power food wil genieten doet er goed aan om het lijnzaad zelf te breken. Ik doe het met een kruidenstamper maar ook met een kleine koffiemaler gaat dat prima (waarschijnlijk nog het snelst).

 About

Iets in de dertig en ergens rond Antwerpen. Gebeten door de mediamicrobe. Gefascineerd door de stem. Verliefd op Ibiza. Sinds 2010 op het gezonde spoor. En ook nog een beetje zangeres, yogi en twijfelaar.


'Lijnzaad Power' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Steffi.tv is de persoonlijke blog van Steffi Vertriest. Alle rechten voorbehouden.