Sprakeloos – Tom Lanoye


Sprakeloos tom lanoyeOngetwijfeld het meest persoonlijke boek van Tom Lanoye, al beweert hij dat het boek niet 100% autobiografisch is. In het verhaal staat zijn moeder centraal. Zijn moeder die altijd amateuractrice geweest is en zich waar dan ook altijd op de bune waant, luid en duidelijk en vooral rad van tong. Bij het overlijden van ‘de middelste’ van de vijf kinderen die ze op de wereld gebracht heeft stort haar leven in en wordt ze depressief. Ze krijgt een beroerte en haar grootste kenmerk wordt haar ontnomen; haar spraak.

Het boek is een uitgebreide beschrijving van dit proces en van de familie van Tom in het algemeen, alsook van zijn outing als homo. Het is een dik boek met 360 pagina’s waarin Tom zelf vooral niet deelneemt aan de literaire anorexia (zoals hij dat zelf noemt) van vandaag waarbij more less is. Hij zet zich daar tegen af en dat is te voelen. Voor mij nam het boek me niet genoeg mee. De uitgebreide woordenschat van Tom Lanoye is impressionant, net als de ongelooflijk gedetailleerde beschrijvingen die hij geeft. Maar het bleef bij anekdotes die leidde tot andere anekdotes op op hun beurt weer op een andere anekdote uitkwamen. Ondanks de prachtige commentaren over het boek – ik heb hem aangeraden gekregen door mijn leerkracht Woord –  vermoed ik dat het verhaal voor mij te weinig verhalend was en ik heb me er echt moeten door sleuren.About

Iets in de dertig en ergens rond Antwerpen. Gebeten door de mediamicrobe. Gefascineerd door de stem. Verliefd op Ibiza. Sinds 2010 op het gezonde spoor. En ook nog een beetje zangeres, yogi en twijfelaar.


'Sprakeloos – Tom Lanoye' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Steffi.tv is de persoonlijke blog van Steffi Vertriest. Alle rechten voorbehouden.