Zonnecrème: Alle dagen


Zonnecreme dagelijks s

Na een fantastische zomer zijn we september ingegaan en kunnen we nogmaals genieten van temperaturen rond de 30 graden. Bescherming is uiteraard geen probleem want die bus zonnecrème is vast nog niet leeg. Maar als straks de dagen gaan korten en de zomer steeds verder weg lijkt gaat die tube meestal snel de kast in. Toch is dat niet het beste plan.

Sinds een half jaar smeer ik dagelijks zonnecrème. Regen of zonneschijn. 21 juli of 21 december. De zon schijnt tenslotte altijd, zelfs als het bewolkt is. Altijd zonnecrème smeren kan helpen huidkanker, pigmentvlekken, rimpels en huidveroudering tegen te gaan. Wie dacht dat je daarvoor eerst erg moest verbranden die heeft het mis. Doe zelf de test en bekijk de bovenkant van je onderarm en daarna de onderkant, het verschil is puur te wijten aan de blootstelling aan zonlicht.

Mijn bewustwording van de schade die zonnestralen kunnen aanrichten, is gekomen door een reportage over de zogenaamde ‘Childeren Of The Night’, kinderen met een zeldzame genetische aandoening Xeroderma Pigmentosum. Het Amerikaanse meisje in deze reportage leefde letterlijk in de duisternis. Ze was ’s nachts wakker en overdag sliep ze. De kamer was aan de achterkant van het huis waar nooit zon op stond en had volledig verduisterende rolluiken met daarover dikke gordijnen. In mijn ogen, pik- maar dan ook pik pik-donker. Het meisje werd constant ingesmeerd met zonnecrème, ook ’s nachts en ook in de volledig donkere kamer. Toch zou het meisje waarschijnlijk de 18 niet halen. Het lichaam van kinderen die leiden aan Xeroderma Pigmentosum is namelijk niet in staat de schade die de zon veroorzaakt te herstellen. En zelfs met de hoogst mogelijke factor (SPF) en steeds in het donker vangt het lichaam nog steeds zonnestralen op. Voor mij een eye-opener om áltijd tegen de zon te beschermen, zelfs als ze zich verstopt achter dikke wolken. Want ook al zie je ze niet, ze is er altijd en haar stralen hebben altijd effect op je huid!

Naar het effect van dagelijks zonnecrème smeren is veel onderzoek gedaan. En dit onderzoek wijst allemaal uit dat het een zeer gunstig effect heeft op onze huid en huidveroudering en de kans op kanker aanzienlijk doet verminderen (met bijna 30 procent). Meer nog in bepaalde studies wordt zelfs vastgesteld dat reeds opgelopen schade verminderd kan worden door dagelijks zonnecrème te gebruiken.

En wat dan met vitamine D? Hoewel zonnecrème niet volledig de opname van vitamine D uit zonnestralen blokkeert, neem ik toch nog extra supplementen in. Ook een vitamine D-rijk dieet kan helpen – onder andere eieren, sojamelk en zalm zijn rijk aan vitamine D.

 About

Iets in de dertig en ergens rond Antwerpen. Gebeten door de mediamicrobe. Gefascineerd door de stem. Verliefd op Ibiza. Sinds 2010 op het gezonde spoor. En ook nog een beetje zangeres, yogi en twijfelaar.


'Zonnecrème: Alle dagen' has 1 comment

  1. 15 augustus 2014 @ 17:47 Steffi.tv / Dagelijks insmeren: daarom dus! - Steffi.tv

    […] anders. Maar wat wel zeker is is dat zonnestralen dit proces kunnen versnellen. Daarom gebruik ik alle dagen zonnecrème factor 50. Ook op dagen als vandaag wanneer de zon nergens te bespeuren is, ook op 31 december, […]

    Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Steffi.tv is de persoonlijke blog van Steffi Vertriest. Alle rechten voorbehouden.