Bikram Yoga


Bikram Yoga Steffi Vertriest

Bikram is een intensieve vorm van yoga, met de belangrijke surplus dat de gehele 90-minuten-durende sessie in een ruimte van 40 graden Celsius gebeurt. Ik probeerde het voor een jaar en dit zijn mijn bevindingen.

Ik was al een tijdje geïnteresseerd in yoga. Er straalt iets ongelooflijk intensief van af en tegelijkertijd iets gecontroleerd en rustgevend. Getrainde yogi’s zien er nu eens écht in balans uit. Maar, elke vorm van yoga die ik tegenkwam was alles behalve dat en focuste veeleer op ontspanning, leek in vele opzichten eerder op een zelfhulpgroep voor mensen die niet meekunnen met de snelheid van onze hedendaagse maatschappij. Niks voor mij dus. Voor wat stretching en een laag brommend stemgeluid kom ik mijn huis niet uit. Basta.

Ik had het een beetje opgegeven, of alleszins toch even aan de kant geschoven tot ik tijdens het eerste seizoen van The Voice Van Vlaanderen de crew hoorde vertellen dat Natalia met haar teamleden yoga zou gaan doen, hot yoga. De beelden spraken voor zich, dit leek veel meer op wat ik al die tijd al in gedachten en had. And so I tried..

Ik ging naar Antwerp Bikram Yoga, een kleine yoga studio verscholen op de tweede verdieping in de Admiraal de Boisotstraat op het Antwerpse Zuid. Vertrokken met zo weinig mogelijk kledij in mijn tas, een sporttop en een shortje want in die hitte wil je echt niet te veel om het lijf, kwam ik aan bij Anna die de studio runt. Ze gaf me meteen de hele uitleg over wat bikram yoga nu juist is.

Bikram Yoga

Zoals ik al zei gebeurd Bikram Yoga in een ruimte waar het 40 graden Celcius is, 90 minuten lang en er worden 26 verschillende oefeningen gedaan. De eerste en de laatste oefening zijn ademhalingsoefeningen. Het eerste uur zijn het staande oefeningen en daarna oefeningen op de grond. De oefeningen zijn volledig uitgebalanceerd en dat wil zeggen dat de oefeningen altijd in deze volgorde moeten gebeuren. Je kan eigenlijk elke oefening bekijken als een voorbereiding op de volgende oefening en zo maak je in een flow de gehele ketting van houdingen af.

Wat belangrijk is? Genoeg drinken. En dan niet meteen tijdens de yogasessie zelf (je bent trouwens gelimiteerd wanneer je mag drinken en hoeveel) maar vooral ervoor en erna. Soms klagen mensen wel eens van hoofdpijn de dag na een yogasessie, dat is omdat ze niet genoeg water gedronken hebben.

En hoe voelde dat nu? Goed. Geweldig zelfs! Op dag 1 wist ik al meteen dat het iets voor mij was. Dit was de intensiteit die ik van yoga verwachtte! Ik vermoed dat je ofwel er helemaal voor te vinden bent ofwel net het tegenovergestelde en het maar niks vindt. Maar bij mij was het dus wel degelijk dat eerste. En het gevoel is eigenlijk alleen maar beter geworden. Je zal verstelt staan hoe snel je lenigheid getraind wordt. Oefeningen die tijdens de eerste sessies onmogelijk leken worden na een maand of twee al minder onbereikbaar en dat werkt zeker motiverend! Mensen vragen me wel eens of je dat niet beu wordt, zo telkens exact dezelfde oefeningen – en dan heb ik ze meestal nog niet vertelt dat het ook zonder muziek is – maar neen, het is daardoor dat je de oefening steeds meer verfijnd kan uitvoeren.

En voor wie is yoga? Voor iedereen, van 12 tot 120, je bent nooit te oud om er mee te starten. Zelfs mensen met fysieke beperkingen kunnen het doen, wie bij Antwerp Bikram Yoga gaat krijgt dan oefeningen die net iets afwijken afhankelijk van je blessure of beperking.

Bikram Yoga onder de celebs? Jennifer Anniston, Brooke Shields, Beyoncé en Lady Gaga doen het maar ook dichter bij huis vinden we menig BV in de hot room. Natalia, Kim Clijsters en Evi Hansen passeren wel eens bij Bikram Yoga Antwerp.


Tagged: , ,


About

Iets in de dertig en ergens rond Antwerpen. Gebeten door de mediamicrobe. Gefascineerd door de stem. Verliefd op Ibiza. Sinds 2010 op het gezonde spoor. En ook nog een beetje zangeres, yogi en twijfelaar.


'Bikram Yoga' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Steffi.tv is de persoonlijke blog van Steffi Vertriest. Alle rechten voorbehouden.